Terug naar de hoofdpagina

Touchscreen

Tim Damen

Vandaag de dag is het heel normaal dat je je telefoon of tablet kan besturen door op het scherm te drukken. We swipen er met z'n allen op los op onze smartphone of tablet.

Het aanraakscherm (ook wel touchscreen genoemd) is een speciaal soort beeldscherm met meerdere lagen. Wanneer je een touchscreen aanraakt met je vinger of een speciale pen, weet het beeldscherm precies op welke plek je het scherm aanraakt. Dit komt omdat de meerdere lagen in het scherm op een slimme manier met elkaar samenwerken om zo de juiste positie van je vinger of de pen te bepalen.

Een touchscreen maakt het gemakelijker om met ingewikkelde computersystemen om te gaan. Doordat je op het scherm kan drukken, heb je veel minder 'echte' knoppen nodig om het scherm heen. Neem als voorbeeld een oude telefoon. Om een tekst te typen, moest je vroeger de 11 cijfertoetsen gebruiken. Als je de letter s wilde typen, moest je vier keer achter elkaar op het cijfer 7 drukken. Als je op je nieuwe iPhone een s wil typen, druk je simpelweg op het juiste plekje op het scherm.

Hoe werkt een touchscreen?

Om te beginnen zijn er meerdere soorten touchscreens. Het touchscreen dat in een smartphone of tablet zit, is een resistief of capacitief touchscreen.

Resistief touchscreen

In het scherm van een resistief touchscreen zitten hele dunne, doorzichtige draadjes. Er is een hele rij draadjes van boven naar beneden en een rij van links naar rechts. Deze twee rijen werken samen om te locatie van je vinger te bepalen [1]

.

Capacitief touchscreen

Een capacitief touchscreen werkt niet met draadjes, maar met lading [2]. De bovenste laag van zo'n scherm staat eigenlijk steeds onder stroom. Deze stroom komt vanuit de vier hoeken van het scherm. Raak je het scherm aan met iets waar die lading door heen kan, bijvoorbeeld je vinger, dan loopt er een heel klein beetje stroom door je vinger heen. Als je met je vinger vlakbij de rechterbovenhoek van het scherm komt, gaat er vanuit die hoek meer stroom door je vinger. Zo kan het touchscreen heel precies bepalen waar je vinger zich bevindt op het scherm.

Capacitief touchscreen

Toepassingen

Wat zijn de praktische toepassingen voor een touchscreen?

Het touchscreen is al niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Veel van de computerschermen waar we dagelijks mee te maken hebben, hebben een scherm dat je kan besturen door het aan te raken. Het touchscreen is een techniek die multi-inzetbaar is. Vaak vertelt een interactief scherm veel meer dan een stilstaand beeld. Het kan gebruikt worden op verschillende schermen die op verschillende locaties hangen met verschillende toepassingen.

Interactieve vloer

Misschien ben je er al weleens overheen gelopen. Een speciaal soort vloer die reageert als je er overheen loopt. Zo lijkt het bijvoorbeeld net alsof je door het water loopt, of zelfs een potje voetbal speelt door tegen een bal aan te lopen [3]. Dit noem je een interactieve vloer. Met zo'n interactieve vloer kan je op een hele leuke manier iets overbrengen op de mensen die er overheen lopen. Je ziet dit soort vloeren weleens in museums of bij tentoonstellingen. Dit soort vloeren werken ook met een touchscreen om te kunnen bepalen waar je loopt [4].

Interactieve spiegel

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land...? Na telefoons en tablets is nu ook de spiegel aan de beurt. Op een 'smart mirror' (Engels voor slimme spiegel) kan je nu ook navigeren met je vingers [5]. Een spiegel met een touchscreen: dat is gaaf, maar wat kan ik er mee? Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in kledingzaken. In sommige H&M's in Amerika kan je de spiegel om kledingadvies vragen [6]. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een smart mirror op te hangen in je badkamer, zodat je 's ochtends kan kijken wat er op je agenda staat en of het gaat regenen die dag.

Zou jij een spiegel om kledingadvies vragen?

Wat zijn de laatste ontwikkelingen van het touchscreen en hoe gebruiksvriendelijk is een touchscreen voor kinderen?

Smartboard

Het door een touchscreen bestuurd schoolbord is een mooie ontwikkeling op de basisschool. Een interactief schoolbord (smartboard), waarop je filmpjes kan kijken, plaatjes kan laten zien of op kan tekenen.

Het smartboard heeft een positieve invloed op de kwaliteit van de lessen. Dit komt omdat de lessen nu op een voor kinderen interessantere manier gegeven kunnen worden. Er kan interactief les worden gegeven. Zo kunnen leerlingen samen puzzels oplossen of tekeningen maken. Uit onderzoek blijkt dat het smartboard gebruiksvriendelijk is voor leraar en leerling [7]. Vooral de leerkrachten hebben veel profijt van de nieuwe schoolborden omdat ze daarmee de mogelijkheid hebben om beter les te geven. De leerlingen profiteren hier natuurlijk van mee. Leraar, leerling en lesstof hebben interactie samen op het smartboard.

Hoe natuurlijk is het gebruik van een touchscreen bij kinderen?

Het touchscreen kan heel natuurlijk zijn voor kinderen en kan kinderen zelfs helpen bij het leren van nieuwe dingen.

In een onderzoek onder kinderen met een beperking [8], waarin kinderen met het fragiele-X-syndroom gebruik maken van een special ontworpen app op de iPad, is gebleken dat hun zelflerend vermogen vooruit is gegaan door het gebruik van de app.

Ook is er een onderzoek waarin kinderen op drie verschillende manier leren klokkijken [9].

  • Leren klokkijken met een echte klok.
  • Leren klokkijken vanaf papier met plaatjes.
  • Leren klokkijken met een speciaal ontworpen app.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen beter leren van een klokkijkapp dan vanaf papier. De resultaten van het leren met een echte klok en de app zijn hetzelfde.

In beide onderzoeken komt naar voren dat kinderen op een natuurlijke manier iets van een touchscreenapp kunnen leren. Als de werkelijkheid maar echt wordt nagemaakt in de app en de kinderen de juiste bewegingen over het scherm moeten maken.

Bronnen

[1] Het Klokhuis „youtube.com,” 19 10 2016. [Online]. Available: Hoe werkt een touchscreen? | Het Klokhuis.
[2] „sciencespace.nl,” Stichting natuurkunde.nl. [Online]. Available: Hoe werkt een touchscreen?.
[3] „skylights.nl,” Skylights. [Online]. Available: http://skylights.nl/42/12/Projecties/Interactieve%20Projectie/.
[4] „touchscreen.nl,” Touchscreen.nl. [Online]. Available: https://touchscreen.nl/soorten-touchscreens/interactieve-vloer/.
[5] Dylan, „youtube.com,” Coolblue. 02 01 2018. [Online]. Available: Hoe maak je een Smart Mirror? - DIY met Dylan.
[6] „Nsmbl.nl,” NSMBL, 18 06 2018. [Online]. Available: H&M komt met interactieve spiegels en dit is alles wat je erover moet weten.
[7] Jos Cöp, „wij-leren.nl,” 01 06 2014. [Online]. Available: De kracht van het digitaal schoolbord.
[8] María Díez-Juan, Andrea Schneider, Tiffany Phillips, Reymundo Lozano, Flora Tassone, Marjorie Solomon, and Randi J. Hagerman, "Parent-delivered touchscreen intervention for children with fragile X syndrome," NCBI, 3 11 2014. [Online]. Available: https://www-ncbi-nlm-nih-gov.ezproxy.hro.nl/pmc/articles/PMC4298647. [Accessed December 2019].
[9] Fuxing Wang, Heping Xie, Yuxin Wang, Yanbin Hao, and Jing An, "Using Touchscreen Tablets to Help Young Children Learn to Tell Time," NCBI, 17 11 2017. [Online]. Available: https://www-ncbi-nlm-nih-gov.ezproxy.hro.nl/pmc/articles/PMC5112279. [Accessed December 2019].